Cum folosim corect uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt considerate sigure si pot fi utilizate atat pentru adulti, cat si pentru copii. Trebuie insa sa respectam anumite reguli ale aplicarii lor, pentru ca, aplicate incorect, pot cauza reactii alergice, pot inrautati o anumita conditie fizica sau pur si simplu nu ne ajuta pentru afectiunea pentru care le folosim. Regulile de folosire se refera la:

 • diluarea corecta a uleiurilor esentiale numai intr-o baza de diluare recomandata,
 • utilizarea si diluarea adecvate varstei (copii, adulti, varstnici),
 • aplicarea corecta pe zonele recomandate pentru fiecare afectiune pentru care utilizam uleiurile esentiale,
 • alegerea metodei corecte de utilizare: aplicare topica, aromatica sau interna,
 • utilizarea corecta a combinatiilor,in functie de afectiunile pentru care le folosim,
 • evitarea utilizarii uleiurilor contraindicate in anumite situatii sau afectiuni ( sarcina, alaptare, hipertensiune, afectiuni hepatice sau renale, epilepsie etc)

Diluarea corecta a uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale se dilueaza intotdeauna in ulei vegetal ( aceasta baza se numeste ulei purtator),deoarece sunt foarte concentrate.  Cele mai bune uleiuri vegetale in care se pot dilua uleiurile esentiale sunt: uleiul de cocos, de sambure de struguri, de jojoba, de argan, de masline, de migdale sau de susan. Se pot folosi , de asemenea, gelul de aloe vera sau lotiuni de corp naturale , acestea fiind foarte potrivite pentru combinatiile facute pentru ingrijirea pielii sau pentru cele pentru dureri mari, deoarece absorbtia este rapida in piele.

Nu se utilizeaza pentru dilutie produsele cu minerale sau petroleum, sau uleiurile din comert pentru bebelusi, deoarece acestea creeaza o bariera pe piele, iar uleiurile esentiale nu se absorb corect, ci se evapora, iar moleculele importante din uleiurile esentiale nu ajung in piele.

Utilizarea uleiurilor esentiale nediluate corect pot cauza senzibilizarea pielii sau alergii, fapt explicat in detaliu de Marge Clark in cartea “ Essential Oils and Aromatics” (Sandy, UT: Silverleaf Press, 2008, pg.32). Reactiile alergice si sensibilizarea pielii pot aparea dupa utilizarea indelungata a uleiului esential nediluat, asadar daca utilizati o singura data un ulei esential nediluat si nu vedeti reactii alergice nu inseamna ca dupa expunerea repetata l a acel ulei esential nediluat nu vor aparea aceste reactii.

Pentru a va ghida in momentul diluarii uleiurilor esentiale folositi intotdeauna graficul urmator:

Dilutie (%) 10 ml ulei vegetal 15 ml ulei vegetal 20 ml ulei vegetal 30 ml ulei vegetal 60 ml ulei vegetal
0,5% 1 (o picatura ulei esential) 2 3 4 8
1% 3 4 6 9 18
2% 6 9 12 18 36
3% 9 13 18 27 54
4% 12 18 24 36 72
5% 15 22 30 45 90

 

Pentru a va fi mai usor sa masurati uleiul vegetal, daca nu aveti o pipeta sau seringa, tineti cont de faptul ca 5 ml = 1 lingurita/10 ml = 2 lingurite/15 ml = 3 lingurite/20 ml = 4 lingurite/30 ml = 6 lingurite (sau 2 linguri )/60 ml = 12 lingurite.

Dilutiile se folosesc in functie de afectiunea pe care dorim sa o tratam:

 • in cazul unei pieli sensibile este bine sa folosim intotdeauna o dilutie de 0,25%;
 • pentru tratamente cosmetice o dilutie de 0,2%-1,5% pentru adulti si 0,2%-maxim 1% pentru copii;
 • pentru drenaj limfactic se recomanda o dilutie de 1-4%;
 • pentru baie sau ingrijire a corpului o dilutie de 1-4%;
 • pentru probleme specifice ( sindrom premenstrual , iritatii ale pielii etc) o dilutie de 4-10%;
 • pentru dureri, rani si muscaturi o dilutie de 5-20%;
 • pentru comprese calde sau reci o dilutie de 4-10%;
 • baie pentru picioare o dilutie 1-2% (3-6 picaturi ulei esential intr-o lingura de ulei vegetal, pentru adulti, iar pentru copii 1-3 picaturi ulei esential intr-o lingura de ulei vegetal);
 • spray-ul pentru camere se face cu o dilutie de 1-2%;
 • pentru aromaterapie cu ajutorul difuzorului se utilizeaza 3-5 picaturi de ulei esential in cantitatea maxima de apa din difuzor;
 • pentru inhalatii se utilizeaza 1-4 picaturi intr-un castron mediu ca dimensiuni, cu apa fierbinte (se tin intotdeauna ochii inchisi).
 • pentru inhalarea uleiului esential se poate folosi si un creion nazal (baton stick). Se adauga 1-3 picaturi pe discheta de vata dinauntru

O dilutie de 2% este considerata sigura si recomandata pentru adulti chiar si de Robert Tisserand si  Rodney Young in cartea “ Siguranta uleiurilor esentiale”. Pentru copii si varstnici cei doi autori recomanda dilutia de 1%.

Aromaterapia – Fiorella Conti – aici

Aplicarea corecta a uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale se pot utiliza topic (aplicate pe piele), aromatic (pot fi inhalate, difuzate) si utilizate intern (ingerate) dar intern se utilizeaza doar la recomandarea unui Aromaterapeut certificat sau Medic naturopat/homeopat  si doar daca sunt pure si cu grad terapeutic.  Diluarea uleiurilor esentiale trebuie sa tina cont de varsta celui care le foloseste, de tipul pielii sau alte afectiuni , cum ar fi hipertensiune, insuficienta renala sau hepatica etc.

Zonele recomandate pentru aplicarea topica in cazul unor afectiuni sunt : frunte, tample, ceafa, coloana, spate, piept, incheieturile mainilor (zonele de puls), abdomen superior si inferior, spatele genunchilor si talpi. Zona se alege in functie de afectiunea pentru care folosim uleiul esential. De exemplu pentru durerile de cap, uleiul esential se aplica pe frunte, tample si ceafa; pentru durerea de stomac se aplica pe abdomen in sensul acelor de ceasornic, pentru dureri menstruale se aplica pe abdomenul inferior si pe talpi, pentru scaderea febrei uleiul se aplica pe frunte, ceafa, piept, spate si talpi. Daca doriti sa aplicati un ulei si nu sunteti foarte siguri de zona pe care ar trebui aplicat, il puteti aplica pe talpi. Aici exista cel mai mare numar de centri nervosi iar moleculele din uleiul esential vor fi absorbite si transferate prin sange acolo unde este nevoie de ele in corpul vostru. Pentru a accelera absorbia si a reduce procentul de evaporare, puteti aplica o folie transparenta alimentare, dupa aplicare, pe zona afectata.

Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata in nas, ochi, urechi sau zona genitala.

Inainte de aplicarea pe piele este util sa facem un test (”Skin patch test”): spalam bine o zona mica ( pe antebrat de exemplu) cu sapun non-iritant si pe care il folosim de obicei, clatim bine si apoi aplicam o cantitate mica de ulei esential diluat corect. Apoi asteptam 12-24 de ore pentru a vedea cum reactioneaza pielea noastra la acel ulei. Acest teset este recomandat mai ales atunci cand dorim sa folosim un ulei mai puternic  ( de exemplu uleiul de cuisoare – “Clove”).

Anumite uleiuri esentiale sunt fotosensibile si pot cauza iritatii daca va expuneti la soare dupa aplicarea lor. Se recomanda o pauza de 12-24 de ore de la lumina doarelui daca utilizati aceste uleiuri: scortisoara, cuisoare, citronella, lemongras, lamaie, oregano, bergamota sau cimbru.

Daca aveti rani sau iritatii nu aplicati direct pe zona respectiva  decat uleiurile esentiale special recomandate pentru aceste afectiuni.

Daca aveti o senzatie neplacuta la folosirea topica a unui ulei ( mancarimi, iritatii ) sau uleiul ajunge in contact cu ochii, puteti aplica o cantitate mai mare de ulei vegetal pentru a dilua si curata uleiul esential.

Daca doriti sa utilizati uleiurile esentiale la baie sau bai pentru picioare, va trebui sa diluati intai uleiul esential in ulei vegetal si apoi sa il adaugati in cada. Se va folosi o dilutie de 5%.

Pentru masaj de relaxare dilutia va fi de 1% pentru persoanele cu piele sensibila, usor iritabila, si 2% pentru restul ( de exemplu in 30 ml ulei vegetal picurati 9 picaturi de ulei esential).

Pentru comprese calde sau reci se va folosi o dilutie de  5%-10%,si este de preferat sa ungeti intai pe piele ulei esential diluat in ulei vegetal, apoi aplicati un prosop udat cu apa calda ( nu fierbinte ) si apoi pentru a izola puteti folosi o folie transparenta alimentara.

Aromatic – Inhalarea sau difuzarea sunt metode sigure de folosire a uleiurilor esentiale, tinand cont doar de contraindicatiile in cazul anumitor afectiuni (de exemplu astmul sau alergiile). In astfel de cazuri, in care exista contraindicatii, uleiurile esentiale se recomanda de catre un Aromaterapeut certificat sau un Medic naturopat/homeopat. Prin inhalare moleculele din uleiurile esentiale ajung intr-un timp record la creier (20 secunde) , aceasta metoda fiind foarte utila atunci cand folosim un ulei esential pentru starea noastra emotionala.  Prin aceasta metoda  aproximativ 50-70% din molecule ajung in sange si sunt transportate in corp acolo sunt trebuie sa vindece.

Perioada recomandata pentru inhalare sau difuzare este de 30-45 de minute.

Uleiurile esentiale nu se folosesc in recipiente incalzite cu foc, deoarece isi pierd proprietatile benefice si pot, de asemenea, sa fie inflamabile.

Inainte de difuzare camera trebuie aerisita, iar difuzorul trebuie spalat din cand in cand cu apa calda si sapun, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Nu adaugati ulei vegetal in difuzor, ci doar uleiul esential picurat direct din sticluta lui.

Pentru aromatizarea camerelor puteti face un spray  cu apa distilata, vodca si 30 de picaturi de ulei esential intr-o sticla cu pulverizator de 60-100 ml.

Pentru utilizarea interna a uleiurilor esentiale (ingerarea lor) se recomanda intotdeauna un consult  la un Medic naturopat/homeopat sau Aromaterapeut certificat, mai ales daca aveti o anumite afectiune sau conditie a sanatatii (sarcina, alaptare, dereglari hormonale, hipertensiune, afectiuni hepatice sau renale, alergii etc).

Inainte de a utiliza intern un ulei esential, asigurati-va ca este un ulei esential pur cu grad terapeutin. Adica un ulei care a trecut toate testele pentru verificarea calitatii lui si al gradului terapeutic (CPTG – Certified Pure Therapeutic Grade).

Inainte de utilizare, verificati informatiile de pe sticluta, deoarece anumite uleiuri esentiale nu se utilizeaza intern (de exemplu lemn de cedru, chiparos, eucalipt, wintergreen sau anumite blenduri).

Utilizati o cantitate mica odata, 1-2 picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate in lichid sau un aliment usor de amestecat cu uleiul esentiale (apa, suc de fructe, miere).

Pastrarea uleiurilor esentiale

Combinarea uleiurilor esentiale cu ulei vegetal se fac intotdeauna in recipiente de sticla si se pastreaza intr-un loc racoros, ferite de lumina soarelui. Puteti folosi sticlute tip roll sau sticlute cu picurator sau pulverizator, deoarece sunt usor de utilizat, iar uleiul se pastreaza foarte bine in aceste sticlute inchise  si protejate de capac.

Gasesti recipiente aici

Uleiurile esentiale de citrice oxideaza mult mai repede, asadar combinatiile cu aceste uleiuri se recomanda a se folosi in cateva zile, iar uleiul esential din sticluta originala, deschisa, a se folosi in 9-12 luni. Uleiurile din flori tin 2-3 ani, iar cele din radacini,rasini si scoarta tin nedefinit, chiar si dupa deschidere, mai ales daca sunt tinute la frigider.

Se recomanda pastrarea uleiurilor esentiale intr-un loc neaccesibil copiilor, deoarece acestia pot fi atrasi de mirosul frumos si dulce al unor uleiuri si le pot aplica pe piele nediluat si in cantitati mari, sau chiar inghiti, ceea ce poate duce la reactii adverse.

Geanta pentru pastrarea corecta a uleiurilor esentiale – aici

Precautii in cazul sarcinii

In cazul sarcinii, anumite uleiuri esentiale sunt contraindicate, deoarece pot stimula functiile uterului, pot afecta presiunea arteriala si pot chiar cauza avort spontan. Studiile realizate in legatura cu utilizarea uleiurilor esentiale in timpul sarcinii sunt inca reduse ca numar, de aceea utilizarea acestor uleiuri in timpul sarcinii se recomanda doar sub supravegherea stricta a unui Medic aromaterapeut.

Uleiurile esentiale care pot fi folosite in timpul sarcinii sunt: lavanda, bergamota, tamaia, muscata ( dupa primul trimestru de sarcina), ghimbir, grapefruit, ienupar, lamaie, lemn de santal, portocala si ylang ylang (lavender, bergamot, frankincense, geranium ,ginger, grapefruit, juniper, lemon, sandalwood, orange, and ylang ylang).

Uleiurile contraindicate in timpul sarcinii sunt: busuioc, mesteacan, piper negru, lemn de cedru, cardamon, scortisoara (si scortisoara cassia), citronella, salvie, cuisoare, chimion, chiparos, eucalipt, fenicul,muscata ( in primul trimestru) , hisop, iasomie, iarba de limon, manuka, marjoram, melisa, smirna,oregano,arbore de ceai, musetel roman, trandafir, nard, cimbru si wintergreen (Basil,Birch,Blackpepper,Cedarwood,Cardamom,Cassia,Cinnamon,Citronella,Clarysage,Clove,Cumin,Cypress,Eucalyptus,Fennel,Geranium ,Hyssop, Jasmine, Lemongrass, Manuka, Marjoram ,Melissa ,Myrrh , Oregano,Tea Tree,Roman Chamomile, Rose, Rosemary, Spineard, Thyme, Wintergreen).

Cea mai sigura metoda de utilizare a uleiurilor esentiale in timpul sarcinii este cea aromatica.

Asadar, intrati in lumea uleiurilor esentiale informati corect, pentru a putea lua decizii asumate si bune pentru sanatatea voastra.

 

Bibliografie:

Robert Tisserand si Rodney Young, “Siguranta uleiurilor esentiale: Un ghid pentru Profesionisti in ingrijirea sanatatii” (Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, Authors: Robert Tisserand and Rodney Young)

Marge Clark, “ Uleiurile esentiale si produse aromatice (“ Essential Oils and Aromatics”, Sandy, UT: Silverleaf Press, 2008)

Curs “ Aromaterapia – Tratarea afectiunilor de sanatate cu uleiuri esentiale” (“ Aromatherapy – Trating Health Condition with Essential Oils” – curs acreditat de Complementary Therapists Accredited Association) , Trainer Mark Perren Jones ( certificat National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork)

Surse online:

https://draxe.com/essential-oil-safety/

https://www.aromaweb.com/articles/dilutingessentialoils.asp

https://www.usingeossafely.com/diluting-essential-oils-safely-safe-dilution-guidelines-for-all-ages/

https://tisserandinstitute.org/essential-oil-dilution-chart/

https://tisserandinstitute.org/safety/safety-guidelines/

https://roberttisserand.com/2014/05/essential-oil-dilution-important/

https://www.healthline.com/health/are-essential-oils-safe#aromatherapy

https://theherbalacademy.com/a-guide-to-essential-oil-safety/

https://www.alliance-aromatherapists.org/aromatherapy-safety

https://www.doterra.com/US/en/blog/healthy-living-essential-oils-guide-safety

https://www.growingupherbal.com/essential-oils-for-children/

http://aromatictherapeutics.com/inspiration/health-safety-storage

https://aromaticstudies.com/undiluted-application-of-essential-oils/

https://aromaticstudies.com/undiluted-application-of-essential-oils/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *