Cum ma asigur ca uleiul esential pe care il folosesc este pur?

Uleiurile esentiale au proprietati minunate de vindecare sau prevenire a unor afectiuni, insa aceste proprietati se intalnesc doar la uleiurile esentiale pure, cu grad terapeutic. Acestea reprezinta doar 1% din piata de uleiuri esentiale, restul fiind doar uleiuri naturale, dar fara proprietati de vindecare, sau chiar uleiuri sintetice, produse in laborator, care doar imita compozitia uleiurilor naturale, dar nu au nicio proprietate benefica, ci chiar pot fi toxice, folosite in cantitati mari.

Un ulei esential pur, inseamna un ulei produs printr-o metoda corecta (daca este obtinut prin distilare, uleiul esential pur este doar cel care se obtine dupa prima distilare), dintr-o planta crescuta organic in locul ei de origine, cultivata in sezonul potrivit , recoltata atunci cand proprietatile ei benefice sunt la cel mai ridicat nivel. Acest ulei astfel obtinut trebuie sa treaca obligatoriu de anumite teste. Daca toate acestea sunt respectate, atunci uleiul obtinut nu este alterat, ci este pur, adica are grad terapeutic si poate fi folosit pentru tratarea si prevenirea afectiunilor si bolilor.

Asadar, cum alegem un ulei esential pur si care sunt caracteristicile pe care trebuie sa le urmarim?

Pentru a alege aceste uleiuri trebuie sa urmarim cateva informatii, pe care le regasim pe eticheta lor, sau la producatorul acestor uleiuri, la cerere:

  • Uleiurile pure se gasesc doar in sticlute inchise la culoare ( tip ambra )
  • Se gasesc in sticlute cu picurator
  • Pe sticla este intotdeauna trecut si numele botanic, nu doar cel comercial
  • Pe eticheta gasim informatii despre locul unde a fost produs uleiul ( tara in care a fost produs si tara unde au crescut plantele din care a fost produs – daca aceasta a doua informatie nu apare pe sticla, o putem solicita de la producator)
  • Testele prin care a fost verificat uleiul ( aceste informatii se pot obtine de la producator, la cerere, se ofera oricand gratuit). Testele prin care trece un uleiul esentia pur sunt : cromatografia de gaze (GC), spectometria de masa (MS) , testul FTIR (spectometria in infrarosu cu transformata Fourier), analiza microbiana, analiza cu ajutorul organelor senzoriale.
  • Alta informatie pe care o gasiti pe eticheta, prospect sau la producator – din ce parte a plantei a fost facut uleiul ( flori, frunze, radacina, scoarta, rasina )
  • Termenul de valabilitate
  • Pretul foarte mic este intotdeauna un indicator ca uleiul nu este pur, ci este chiar contrafacut sau diluat cu ulei vegetal. Pentru a obtine o singura sticluta de ulei esential pur se folosesc zeci de kilograme de plante, poate chiar sute de kilograme ( in functie de uleiul produs ), asadar o sticluta de ulei pur nu are cum sa coste 10-20 de lei. De asemenea si pretul unic ( toate uleiurile, indiferent de planta din care au fost facute au acelasi pret ) este un indicator ca uleiul nu este pur. Anumite plante ( cum ar fi Nardul, de exemplu, care se obtine doar in anumite sezoane, din varful muntelui sau Tamaia pentru care rasina se procura doar din anumite tari ) se produc foarte greu, este necesar mult timp pentru cresterea lor, sau se obtin greu, fiind recoltate doar din anumite zone greu accesibile. Asadar, un ulei produs dintr-o astfel de planta nu va putea costa niciodata cat uleiul de lavanda sau portocala, de exemplu, acestea fiind usor de plantat, produs si cules, aproape pe tot parcursul anului. Uleiurile esentiale pure au un cost mai ridicat ( intre 100 si 400 de lei, aproximativ, per sticluta ), dar trebuie sa tineti cont, intotdeauna, ca folositi o cantitate foarte mica ( 1-4 picaturi ) la o singura aplicare, iar intr-o sticluta de 15 ml se regasesc intre 250 si 280 de picaturi, in functie de densitatea uleiului. Astfel, o sticluta de ulei esential pur ne poate ajunge chiar si 6 luni – 1 an, daca nu avem nevoie de aplicari foarte dese.

Aromaterapia – Fiorella Conti – aici

Un mic test  pe care il puteti face chiar voi pentru a verifica uleiul:

  • Picurati o singura picatura intre degete si daca il simtiti uleios/gras inseamna ca a fost diluat cu ulei vegetat, deoarece uleiurile esentiale pure nu sunt niciodata grase. O picatura de ulei esential pur ar trebui sa “scartaie” intre degete.
  • Picurati o singura picatura pe o foaie de hartie. Daca lasa o pata, precum o pata de grasime, inseamna ca este un ulei diluat, care nu are proprietati benefice sanatatii.

 

Dupa cum vedeti, sunt destule criterii pe care trebuie sa le urmarim atunci cand alegem un ulei esential pur. Eu am analizat timp de un an de zile piata uleiurilor esentiale, atat din Romania, cat si din alte tari. Am testat mai multe brand-uri, si am incercat sa strang cat mai multe testimoniale de la persoane cunoscute, de incredere,despre fiecare, pentru a ma asigura ca aleg brand-ul corect, mai ales ca eu imi doresc sa folosesc aceste uleiuri pentru baietelul meu, in situatiile in care nu ii pot administra alte tipuri de tratament, avand in vedere conditia sanatati sale (vezi informatii la despre mine).

Asadar, dupa tot acest timp de analiza si testare am ales brandul doTERRA (vezi site-ul doTERRA aici). Uleiurile esentiale doTERRA intrunesc toate criteriile mentionate mai sus. Sunt certificate CPTG (Certified Pure Therapeutic Grade ). Aceasta denumire este o marca inregistrata de doTERRA, o certificare care inglobeaza toate testele pe care le-am mentionat mai sus. Testele lor sunt realizate de laboratoare separate (terta parte ), nu de propriile laboratoare, eliminand astfel riscul fraudei. Fiecare lot de ulei esential este testat conform CPTG si doar daca trece toate testele mentionate, intra in distributie. Scopul acestor teste este acela de a garanta puritatea uleiurilor esentiale, pentru fiecare sticluta in parte. Aceste informatii pot fi verificate oricand de utilizatori, pe site-ul www.sorcetoyou.com , unde, introducand codul de pe sticluta de ulei esential pe care o detinem, putem verifica toate informatiile despre acel ulei ( cand, unde, cum a fost produs etc).

Am mentionat aici brandul nu pentru a va convinge sa il folositi, ci pentru ca primesc zilnic foarte multe intrebari despre ce brand folosesc. Va invit sa testati singuri si doar cand sunteti convinsi 100%, sa il folositi.

Daca va pot ajuta cu informatii suplimentare, ma puteti contacta oricand pe email iulia.dobrescu@hr-id.ro sau mesaj privat pe pagina de Facebook Hai,relaxeaza-te.

 

Vezi video original aici.

Surse:

Curs “ Aromaterapia – Tratarea afectiunilor de sanatate cu uleiuri esentiale” (“ Aromatherapy – Trating Health Condition with Essential Oils” – curs acreditat de Complementary Therapists Accredited Association) , Trainer Mark Perren Jones ( certificat National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork)

https://theherbalacademy.com/how-to-choose-high-quality-essential-oils/

https://www.doterra.com/US/en/blog/healthy-living-how-to-choose-pure-essential-oils

https://www.naturallivingideas.com/buying-essential-oils/

https://www.doterra.com/US/en/cptg-testing-process

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *