Efectele muzicii asupra creierului nostru – Terapia prin muzica

Muzica imbunatateste sanatatea si functia creierului nostru in multe feluri. Ne face mai inteligenti, mai fericiti si mai productivi la orice varsta, activand fiecare parte a creierului nostru.

Studiile neurostiintifice privind efectele muzicii asupra creierului sunt din ce in ce mai multe, dezvoltandu-se chiar o noua ramura in neurostiinte, numite neuromuzicologie, care exploreaza efectele muzicii asupra sistemului nervos.

“Sa ascultam muzica este bine, dar sa cantam este si mai bine” spun cercetatorii din acest domeniu. Studiile arata ca muzicienii au un creier mai mare, cu conexiuni si senzitivitate mai bune, au o memorie mai buna si abilitati cognitive mai bine dezvoltate. Creierul lor este dezvoltat simetric, iar partile din creier responsabile cu controlul motor, procesul de ascultare si coordonarea spatiala sunt mai mari. De asemenea, corpus callosum (care transfera informatii de la o emisa cerebrala la cealalta) este mai bine dezvoltat.

Gasesti aici muzica pentru relaxare

Beneficiile pe care muzica le ofera creierului nostru

 • Muzica are efectele extraordinare asupra starii de spirit. Muzica ritmata reduce stresul cronic, scazand nivelul hormonului stresului – cortizol. Muzica ne poate face sa ne simtim plini de speranta, puternici si sa avem control asupra vietii noastre.

Chiar si ascultarea unei muzici triste are beneficii, daca o alegem intr-o perioada in care trebuie sa ne eliberam de emotii negative, apasatoare. Atunci muzica trista are efect de eliberare, ne ajuta sa ne conectam la emotiile noastre, sa le intelegem si apoi sa le eliberam.

Modalitatea prin care muzica are efect asupra starii emotionale este formarea anumitor substante chimice din creier. Spre exemplu cresterea dopaminei (“molecula motivatiei”) si a oxitocinei (“molecula increderii” care ne ajuta sa interactionam si sa ne apropiem unii de altii).

 • Muzica creste abilitatile cognitive, imbunatateste acuratetea si ne ajuta sa desfasuram eficient activitati repetitive.
 • Muzica ne ajuta sa performam mai bine in situatii tensionate
 • De asemenea, muzica ne ajuta sa ne dezvoltam abilitatile sociale, sa fim mai sociabili, mai comunicativi, sa dezvoltam empatia, bunatatea, generozitatea si cooperarea.

Aceste efect a fost observate in cadrul studiilor nu doar la adulti, ci si la copii.

 • Muzica poate diminua simptomele in cazul anxietatii, depresiei, insomniei, ADHD ( deficit de atentie, PTSD (post traumatic stres) si chiar al schizofreniei.
 • Studiile arata ca terapia prin muzica este utila si ca adjuvant in tratarea atacului cerebral, autismului, bolii Parkinson, dementei si bolii Alzheimer.
 • Muzica ajuta din punct de vedere psihologic si poate creste calitatea vietii si a starii emotionale in cazul pacientilor cu cancer si dureri cronice sau a celor care se pregatesc pentru operatie (scade riscul de confuzie si delir post-operatie care poate afecta pacientii in varsta).

Gasesti aici muzica pentru relaxare

Efectele muzicii asupra creierului copiilor

In anii ’90 efectul muzicii asupra creierului era cunoscut ca “efectul Mozart”. Aceasta teorie sustinea ca muzica lui Mozart era utila pentru dezvoltarea creierului copiilor, chiar din primele zile de viata. Studiile ulterioare au descoperit ca nu doar muzica lui Mozart are aceste efect si ca efectele muzicii asupra creierului copiilor sunt variate, cuprinzand dezvoltarea cognitiva, a abilitatilor de citire, a abilitatilor matematice si chiar a abilitatilor motorii.

Lectiile de muzica timpurii dezvolta capacitatea creierului de a creste si de a se schimba. Doar jumatate de ora de lectii muzicale imbunatateste circulatia sanguina in emisfera stanga a creierului. Chiar daca lectiile de muzica nu vor continua in viata de adolescent sau cea de adult, nu este nicio problema, deoarece efectele lectiilor de muzica din copilarie se vor vedea  si peste 40 de ani, conform studiilor. Iar efectele lectiilor de muzica pana la varsta de 7 ani vor dura toata viata.

Gasesti aici muzica pentru copii

Copii care au participat la lectii de muzica sau au ascultat muzica vor comunica mai bine, vor zambi mai des, iar creierul lor raspunde intr-o maniera mai complexa la muzica.

Copii care asculta muzica sau participa la lectii de muzica, vor fi elevi si studenti mai buni deoarece muzica:

 • Imbunatateste dezvoltarea limbajului
 • Creste nivelul inteligentei cognitive (IQ)
 • Imbunatateste concentrarea si, astfel, rezultatele la teste scolare
 • Dezvolta conexiunile din creier
 • Dezvolta abilitatea de orientare in spatiu

Ce muzica alegem

 • cea care ne place
 • instrumentala
 • ritmata
 • la un volum mediu
 • sa contina sunete din natura

Spotify ( https://www.spotify.com/ro/ ) este o resursa minunata unde gasiti muzica pentru imbunatatirea starii de spirit si pentru concentrare mai buna. Contine milioane de cantece, inclusiv un catalog cu muzica pentru dezvoltarea creierului. Va puteti face un cont gratuit si apoi selectati optiunea “browse” pentru a accesa “genres and moods” pentru a va putea alege melodiile preferate.

Pentru relaxare si somn puteti alege “Weightless” de Marconi Union. A fost realizata prin colaborarea muzicienilor cu o echipa de terapeuti specialisti in terapia prin muzica si este considerata cea mai relaxanta melodie din lume, reducand cu 65% nivelul anxietatii, prin scaderea ritmului batailor inimii, a presiunii arteriale si a nivelului cortizolului din organism.

Asadar, ascultati muzica! Muzica preferata. Cat mai des. Incurajati-i si pe copiii vostri sa asculte muzica preferata.

Care este melodia voastra preferata? Lasati un comentariu la acest articol, pentru inspiratie.

Gasesti aici muzica pentru masaj terapeutic si aromaterapie

Citeste despre Meditatie aromata – cele mai potrivite uleiuri esentiale pentru aromaterapie in timpul meditatiei

Citeste aici despre Primii pasi in Aromaterapie

Bibliografie si surse online:

This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession”, Professor Daniel  J. Levitin , Dutton Books (28 Aug. 2007)

US National Library of Medicine / National Institutes of Health, Assal Habibi, “Music training and child development: a review of recent findings from a longitudinal study.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29508399

US National Library of Medicine /National Institutes of Health – Music and the brain: the neuroscience of music and musical appreciation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618809/

The Magazine of the University of Central Florida https://www.ucf.edu/pegasus/your-brain-on-music/

https://www.wired.com/story/tech-effects-how-does-music-affect-your-brain/

Music and the Brain: The Fascinating Ways That Music Affects Your Mood and Mind

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170412181341.htm

How Listening To Music Benefits Your Brain

https://www.musictherapy.org/about/musictherapy/

https://www.mindbodymusiccenter.com/what-is-music-therapy/

https://www.brainhq.com/blog/top-12-brain-based-reasons-why-music-as-therapy-works/

How Music Affects the Brain

The Mental Health Benefits of Art Are for Everyone

https://www.romedic.ro/terapia-prin-arta-0C731

12 Comments

 1. ana Reply

  A fost o perioada cand muzica era terapie pentru mine insa acum nu mai pot sa ascult muzica, linistea imi face cel mai bine!

  1. Iulia Dobrescu Post author Reply

   Poate ai nevoie de muzica instrumentala si cu sunete din natura, la un volum foarte mic 🙂
   Eu cand cand nevoie de liniste incerc totusi Enigma 🙂

 2. Oana M Reply

  Foarte bine documentat acest articol. Mie îmi place mult muzica. O ascult când lucrez, când citesc, când scriu și chiar când am treabă prin casă. Imi da mereu un vibe genial. Mulțumesc de acea recomandare! Voi asculta și eu acea piesă.

 3. Dream big little girl Reply

  Eu sunt una din persoanele dependente de muzica. Sunt fericita ascult muzica si cant, sunt trista, ascilt muzica si ma linistesc. Ador muzica si efectele ei asupra mea

 4. Ordine sau dezordine Reply

  Cand erau copiii mici le puneam jucarii carusel cu muzica. Aveau fragmente din diverse concerte sinfonice. Apoi au fost atrasi de trompeta. Acum nu reusesc sa le gasesc un ritm sau un gen preferat.

  1. Iulia Dobrescu Post author Reply

   Eu vreau sa incerc pentru baietelul meu muzica lui Ovidiu Lipan Tandarica. Tobele mi se par foarte antrenante pentru copii 🙂

  1. Iulia Dobrescu Post author Reply

   Si eu ador chitarile 🙂 Cei de la Dire Straits au niste pasaje minunate realizate cu chitarile 🙂

 5. Mona Reply

  Credeam că nu mai am nevoie să fiu convinsă că muzica este una dintre minunile omenirii, dar ai făcut-o din nou 🙂 Mi-a plăcut cum ai îmbinat informațiile și mulțumesc pentru recomandări!

  1. Iulia Dobrescu Post author Reply

   Multumesc mult, Mona, pentru apreciere!! Ma bucur ca si tu consideri muzica o minune 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *